Συχνές Ερωτήσεις | Ενέργεία

Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, με διάταξη των νόμων 4951/2022 και 4964/2022 θεσπίζονται έκτακτες ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα, οι οποίες θα εφαρμόζονται μέχρι τον Ιούλιο του 2023, αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

  • Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής
  • Ενισχύονται οι κρατικές επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος
  • Δεν υπάρχει πια δέσμευση παραμονής στον πάροχο ενέργειας
  • Οι τιμές ρεύματος κάθε μήνα θα ανακοινώνονται στις 20 του προηγούμενου

Σαν Οριακή Τιμή του Συστήματος ορίζεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (TEA) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η ΟΤΣ δημοσιεύεται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας . Η Οριακή Τιμή Συστήματος αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνιστικού κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας που χρεώνονται οι Προμηθευτές.

Η Αναπροσαρμογή Ο.Τ.Σ., εφαρμόζεται αποκλειστικά ως μέσο ανάκτησης του πραγματικού κόστους της υπηρεσίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές και αφορά στις πραγματικές αυξήσεις ή μειώσεις της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ανταγωνιστικής χρέωσης) στην περίπτωση πολύ μεγάλης μεταβολής του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο καταναλωτής, για να χρεωθεί με αναπροσαρμογή ΟΤΣ, έχει συναινέσει κατά την προ συμβατική του ενημέρωση στην αποδοχή των Γενικών Όρων Συναλλαγών (ΓΟΣΠ) και στην εφαρμογή του όρου της Αναπροσαρμογής Ο.Τ.Σ.. Υπάρχουν προγράμματα στα οποία δεν αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις προμήθειας (fixed).

Κανένα πρόβλημα! Το σημαντικό είναι να είσαι συνεπής στον διακανονισμό σου και εμείς θα σου βρούμε λύση. Το μόνο που διαφοροποιείται ανά περίπτωση είναι το ποσό της εγγύησης που ζητάει ο κάθε πάροχος ανάλογα με την προσφορά και το ύψος του διακανονισμού.

Extra Tip:Στους περισσότερους παρόχους το ποσό της εγγύησης σου επιστρέφεται αν επιλέξεις σαν τρόπο πληρωμής την πάγια εντολή.

Δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα. Ο προηγούμενος πάροχος θα ενημερωθεί αυτόματα μόλις γίνει η αλλαγή στον πάροχο που έχεις επιλέξει με την υπογραφή του συμβολαίου σου. Πριν πραγματοποιήσεις την αλλαγή θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις εάν το συμβόλαιο που είχες υπογράψει, ορίζει ότι πρέπει να μείνεις συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον συγκεκριμένο πάροχο (π.χ. 12 μήνες, 18 μήνες κ.λ.π.).

Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις να χρεωθείς με την ρήτρα πρόωρης αποχώρησης που ορίζει ο πάροχος.

Στην περίπτωση που το συμβόλαιο σου με τον τωρινό πάροχο έχει ολοκληρωθεί και χρειάζεται ανανέωση, είναι η καλύτερη στιγμή για να επιλέξεις να αλλάξεις το πρόγραμμα σου. Κάνοντας σύγκριση τιμών στο energy market, έχεις τη δυνατότητα να ενημερωθείς για το σύνολο των πακέτων που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο στην αγορά και να βρεις την πιο οικονομική πρόταση για τις ανάγκες σου.

Εάν είναι η πρώτη φορά που αλλάζεις πάροχο ενέργειας, είναι πολύ πιθανό να πληρώνεις αρκετά παραπάνω χρήματα και μπορείς να βρεις πακέτα τα οποία θα σου εξασφαλίσουν χαμηλότερες χρεώσεις και περισσότερες παροχές.

Φυσικά και μπορείς! Εφόσον έχεις μισθωτήριο από το taxisnet στο όνομα σου και μαζί με την ταυτότητα σου και μία φωτογραφία του μετρητή σου, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αλλαγή της παροχής στα στοιχεία σου και να επιλέξεις το πιο οικονομικό πρόγραμμα για τις ανάγκες σου.

Είναι πολύ απλό! Την κάνουμε εμείς για εσένα και σου μαθαίνουμε και τον τρόπο

Δεν υπάρχει μόνο μία εταιρεία η οποία να βγαίνει το ίδιο συμφέρουσα σε όλα τα πακέτα. Μην ξεχνάς ότι έχει σημασία η δική σου κατανάλωση ώστε να δούμε συνολικά τι είναι πιο συμφέρον για εσένα, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στοιχεία της κάθε προσφοράς. Επιπλέον, οι πάροχοι τροποποιούν αρκετά συχνά τα τιμολόγια τους , ανάλογα με τον ανταγωνισμό και τις τιμές στην αγορά ενέργειας.

Αλλάζοντας προμηθευτή δεν επιβαρύνεσαι με καμία απολύτως επιπλέον χρέωση! Η διαδικασία γίνεται εντελώς δωρεάν και η μόνη επιπλέον επιβάρυνση αφορά το ποσό της εγγύησης που καλείσαι να πληρώσεις στον πρώτο σου λογαριασμό, ανάλογα με την προσφορά που έχεις επιλέξει, ενώ μπορείς να αποφύγεις αυτή τη χρέωση, επιλέγοντας εξόφληση μέσω πάγιας εντολής. Εκτός αν είσαι σε μπλε πρόγραμμα κσι δεσμεύεσαι από ρήτρα αποχώρησης

Τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια των εταιρειών παροχής ενέργειας, καθώς και οι επιπλέον υπηρεσίες που μπορούν να σου προσφέρουν οι πάροχοι, δίνουν τώρα τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές Οικιακούς, Επαγγελματικούς και Βιομηχανικούς να μειώσουν τα έξοδα κατανάλωσης τους.

Επίσης, μπορείς να βρεις λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου, σχηματίζοντας μια ξεκάθαρη εικόνα για την ενέργεια που καταναλώνεις, απλά και γρήγορα χωρίς να αλλάζει η ποιότητα και η τάση του ρεύματος.

Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται σε οικιακούς, επαγγελματικούς αλλά και βιομηχανικούς πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης. Τα αντίστοιχα τιμολόγια είναι τα Γ1, Γ1Ν (οικιακά) Γ21, Γ21Β, Γ22, Γ22Β, Γ23, Γ23Β (Χαμηλής Τάσης) αλλά και τα ΒΧ, ΒΥ, ΒΓ (Μέσης Τάσης).

Το μόνο που χρειάζεται είναι η συμπλήρωση της Αίτησης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που την κάνουμε εμείς για εσένα και να αποστείλεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συνήθως απαιτείται ο τελευταίος εκκαθαριστικός λογαριασμός του προηγούμενου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, η ταυτότητα σου και μια φωτογραφία του μετρητή της παροχής). Δεν απαιτείται καμία επιβάρυνση ή επιπλέον αλλαγή στους υφιστάμενους μετρητές και στο δίκτυο. Επίσης, δεν απαιτείται κανένα τέλος ενεργοποίησης.

Σε περίπτωση νέας ενεργοποίησης ενδέχεται να ζητηθούν κάποια επιπλέον δικαιολογητικά για την επιβεβαίωση των στοιχείων της παροχής ( μισθωτήριο ή Ε9 ιδιοκτήτη, ή συμβόλαιο ΔΕΔΔΗΕ).

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται είναι 10 ημέρες για τα οικιακά τιμολόγια και περίπου 20 ημέρες για τα επαγγελματικά, μετά την αποδοχή της αίτησής σου και υπόκειται στις διαδικασίες του Διαχειριστή του Συστήματος Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ).

Σε περίπτωση που ο χώρος δεν έχει ρεύμα και απαιτείται άμεσης ενεργοποίηση, η επανασύνδεση χρειάζεται περίπου 3-5 εργάσιμες ημέρες.

Ο πελάτης δε μένει χωρίς ρεύμα ούτε λεπτό, διότι η αλλαγή εκπροσώπησης είναι λογιστική. Μόλις υπογράψεις τη σύμβαση σου, κατατίθεται το αίτημα σου στο ΔΕΔΔΗΕ, αλλάζουν κάποιες εγγραφές στα αρχεία του Διαχειριστή του Δικτύου και γίνεται αυτόματα η αλλαγή της εκπροσώπησης του πελάτη. Ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ενημερώνει αυτόματα και τον υφιστάμενο πάροχο σου αλλά και το νέο σου πάροχο σχετικά με την αλλαγή του προμηθευτή και θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του δικτύου και την αδιάλειπτη τροφοδότηση του συνόλου των καταναλωτών, όπως ήταν και πριν.

Η εγγύηση αυτή επιστρέφεται από τον προηγούμενο πάροχο με συμψηφισμό στον τελευταίο λογαριασμό που αναφέρεται ως τελικός. Σε κάποιους λογαριασμούς, όταν κυρίως το κτίριο ηλεκτροδοτήθηκε πριν αρκετά χρόνια, αναγράφεται χαμηλότερο ποσό εγγύησης από αυτά που ισχύουν σήμερα. Ο υπολογισμός της εγγύησης είχε γίνει προφανώς με τις χρεώσεις που υπήρχαν τότε και ήταν σαφώς χαμηλότερες.

Οι χρεώσεις προμήθειας ρεύματος περιλαμβάνουν τον υπολογισμό της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος βάσει της καταναλωθείσας ενέργειας και του ισχύοντος τιμοκαταλόγου (ανταγωνιστικές χρεώσεις τιμολογίου και υπολογισμός πάγιας χρεώσεις όπως ορίζεται στην προσφορά). Αφορά δηλαδή στο κόστος για την αγορά του ρεύματος και τις λοιπές δαπάνες του εκάστοτε παρόχου για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αφορούν χρεώσεις τις οποίες επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν το εθνικό δίκτυο διανομής ρεύματος και είναι νομοθετικά προσδιορισμένες και ανάλογες με την κατηγορία του τιμολογίου του καταναλωτή, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή που αυτός έχει επιλέξει. Πρόκειται για χρεώσεις που επιβαρύνουν ανεξαρτήτως όλους τους καταναλωτές που κάνουν χρήση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικότερα, είναι οι παρακάτω:

Ελληνικό Δίκτυο Διανομής: Η χρέωση αφορά στις δαπάνες ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης του ελληνικού Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για τη μεταφορά του ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης, μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους υποσταθμούς των αστικών περιοχών. Διακρίνεται σε δύο μέρη:

  • πάγια χρέωση, βάσει του ύψους της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί
  • μεταβλητή χρέωση, βάσει του ύψους της κατανάλωσης.

Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς: Η χρέωση αφορά στις δαπάνες ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης του ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια. Ειδικότερα, διακρίνεται σε:

  • πάγια χρέωση, βάσει του ύψους της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί
  • μεταβλητή χρέωση, βάσει του ύψους της κατανάλωσης.

Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ): Μια χρέωση που βασίζεται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και αφορά στις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης
  • παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
  • παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας
  • παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό «Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης» με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε περιπτώσεις όπως εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα, φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας κ.ά.

Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ): Προσδιορίζεται ως η αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και αποτελεί τη συνεισφορά όλων στη μείωση εκπομπών αερίων. Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€/kWh)

Οι λοιπές χρεώσεις επιβάλλονται σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει, συνεισπράττονται με τους λογαριασμούς κατανάλωσης και αποδίδονται στο κράτος:

(α) Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης – ΕΦΚ (Ν. 2960/01). Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς , υπολογίζεται επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υπόκειται σε ΦΠΑ. Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€ / kWh).

(β) Ειδικό τέλος 5‰ – ΔΕΤΕ (Ν. 2093/1992). Το ΔΕΤΕ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του ΕΦΚ. Η χρέωση αυτή δεν υπόκειται σε ΦΠΑ. Τύπος υπολογισμού: (Αξία Ηλεκτρικού Ρεύματος – ΕΤΜΕΑΡ + ΕΦΚ) x 5‰ .

(γ) Δημοτικά Τέλη –Δημοτικοί Φόροι – Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Ν. 25/1975, Ν. 2130/1993). Η χρέωση των δημοτικών τελών (ΔΤ) του δημοτικού φόρου (ΔΦ) και του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), υπολογίζονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και καθορίζονται με απόφαση ΔΣ των Δήμων. Οι τιμές αυτές χρεώνονται στους έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

(δ) ΕΡΤ (ΦΕΚ 44A/ 29.04.2015)

Στη περίπτωση της Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) οι τιμές είναι καθορισμένες και δημοσιευμένες. Στην περίπτωση της Μέσης Τάσης (ΜΤ) υπολογίζονται κατά περίπτωση με βάση το καταναλωτικό προφίλ του πελάτη.

  • Με Πάγια Τραπεζική Εντολή
  • Μέσω e-banking
  • Μέσω Phone-banking
  • Στα ταμεία Συμβεβλημένων Τραπεζών
  • Σε συνεργαζόμενες αλυσίδες καταστημάτων
  • Μέσω της ιστοσελίδας του παρόχου

Την ευθύνη των μετρήσεων για τους μετρητές χαμηλής τάσης την έχει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Για τη Μέση και Υψηλή Τάση, υπεύθυνος είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Σε όλους τους παρόχους υπάρχει η δυνατότητα μηνιαίας καταχώρησης της ένδειξης μέσω της εφαρμογής διαχείρισης που υπάρχει στο site των εταιρειών.

Σε περίπτωση βλάβης επικοινωνείς απευθείας με το Κέντρο Βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής που ανήκει το ακίνητό σου. Η υπηρεσία διόρθωσης βλαβών προσφέρεται για όλο το 24ωρο πανελλαδικά.

Η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, αφορά οικιακές και επαγγελματικές παροχές και αφορά επανέλεγχο των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από αδειούχους εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους, οι οποίοι και εκδίδουν σχετική Υπεύθυνη Δήλωση που υποβάλλεται στο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Είναι απαραίτητη κυρίως για λόγους ασφαλείας, καθώς γίνεται έλεγχος για τη γείωση, τη σωστή χρήση του ρελέ και την καταγραφή των σημείων ηλεκτροδότησης του χώρου.

Ο επανέλεγχος διενεργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία ορίζονται στο άρθρο 5 της Απόφασης Φ.7.5/1816/88/27.02.04 του Υφυπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 470/05.03.2004 και πραγματοποιείται συνήθως ανά 14 χρόνια σε οικιακές παροχές και ανά 7 χρόνια σε επαγγελματικές παροχές.